22.10.2002

ПРЕС-РЕЛІЗ НАЕК "Енергоатом"

Проект “Інституційна підтримка НАЕК “Енергоатом” реалізується у рамках програми міжнародної співпраці TACIS. Мета – поліпшення системи управління та надання допомоги у проведенні корпоратизації “Енергоатома”. У грудні 2001 р. Європейська Комісія визначила підрядника реалізації – консорціум компаній “British Energy” (Великобританія) і “Mercer Management Consulting” (Іспанія). Субпідрядниками проекту виступають українські організації _ юридична фірма “ЮрЕнергоКонсалтинг”, “Енергетична Консалтингова Група” та Інститут підтримки експлуатації АЕС.

Довідка: загальний бюджет проекту становить 1,5 млн. євро, а тривалість реалізації – 1,5 року.

Переважна більшість світових енергогенеруючих компаній являють собою корпорації, до яких входять атомні станції, науково-дослідні інститути, об’єкти зберігання відпрацьованого ядерного палива тощо. Корпоратизація має стати об’єктивним механізмом поступового перетворення НАЕК “Енергоатом” з державного підприємства на корпорацію. На думку фахівців, більшість проблем компанії пов’язані саме з неможливістю використання загальноприйнятих господарчих механізмів через обмеженість юридичного статусу. Водночас, навіть за нинішньої організаційної структури “Енергоатом” має деякі ознаки корпорації: відокремлені підрозділи (АЕС), єдине управління виробничою та фінансово-господарською діяльністю і т.д.

Статус корпорації надасть компанії можливість залучати довгострокові інвестиції для фінансування проектів капітального будівництва, реконструкції та модернізації енергоблоків. Сьогодні єдиним джерелом грошових коштів для “Енергоатома” залишається тариф на електроенергію, котрий, до того ж, не відповідає рівню комплексних виробничих витрат. Компанії доводиться залучати короткострокові банківські кредити з високими процентними ставками.

Проте проведенню корпоратизації  має передувати фінансово-економічна стабілізація діяльності НАЕК. Йдеться, зокрема, про зменшення та реструктуризацію дебіторської і кредиторської заборгованості. Крім того, існують важливі зовнішні фактори успішного проведення корпоратизації. Перш за все, розвиток конкурентних відносин на українському Енергоринку. Необхідно опрацювати шляхи поступового перетворення державного підприємства “Енергоринок” на некомерційну організацію, а також запровадження ф’ючерсних строкових контрактів.