20.12.2012

Інтерв’ю виконуючого обов’язки президента ДП НАЕК «Енергоатом» Віссаріона Кіма журналу «Енергоатом України»

Виконуючий обов’язки президента ДП НАЕК «Енергоатом» Віссаріон Кім в інтерв’ю журналу «Енергоатом України» розповів про роботу Компанії в 2012 р. та окреслив перспективи наступного року. «Головним нашим завданням було і залишається забезпечення стабільног

— Віссаріоне Володимировичу, як Ви оцінюєте попередні підсумки 2012 року?

— За підсумками січня-жовтня, Енергоринку відпущено електроенергії на суму 17 млрд 881 млн грн (з ПДВ), що на 2 млрд 847 млн грн або на 18,9% більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Частка атомних електростанцій у вітчизняній електроенергетиці становила 45,3% від обсягу загального виробництва, при цьому в структурі Енергоринку — 46,8%.

Усього за 10 місяців 2012 року вироблено 73 млрд 316 млн кВтг електроенергії, що більше планового показника на 1 млрд 221 млн кВтг. Таким чином, планове завдання з виробництва виконано на 101,7%. Ще зарано підбивати підсумки всього року, але можна з упевненістю стверджувати, що «Енергоатом» виконає всі завдання, покладені на нього керівництвом країни.

— Які проблеми були найбільш нагальними для ДП НАЕК «Енергоатом» протягом цього року?

— По-перше, це низький тариф, встановлений на електроенергію, яку ДП НАЕК «Енергоатом» реалізує ДП «Енергоринок».

По-друге, неподовження на 2013 рік дії закону «Про заходи, спрямова ні на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» №2711, що може призвести до штучного банкрутства Компанії вже на початку 2013 року.

Нагадаю, що ДП «Енергоринок» винен нам близько 6 млрд грн, тоді як критична заборгованість, яка може бути нам пред’явлена в разі неподовження дії закону №2711, становить лише близько 570 млн грн. Поки дія закону тривала, варто було б закласти у наш тариф гроші на погашення критичної заборгованості, а в ідеалі «Енергоринок» мав би нам повернути старі борги. Тариф для нас — це фактично кошторис, і якщо в ньому нічого не закладено, то жодних питань з повернення боргів не можна вирішити.

Отже, ситуація, за якої термін дії закону №2711 повинен був подовжуватися з року в рік, була запрограмована. Законопроект про подовження закону №2711 зареєстрований у парламенті, і ми сподіваємося, що він все ж таки буде прийнятий. Якщо ні, то рішення про те, де взяти кошти на погашення боргів, буде приймати уряд. Так чи інакше питання критичної заборговано сті ДП НАЕК «Енергоатом» буде вирішено, і Компанія не зазнає суттєвих втрат.

— Які, на Вашу думку, найважливіші для ДП НАЕК «Енергоатом» проекти знаходяться зараз на етапі реалізації або розробляються?

— Серед пріоритетів треба відзначити «Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків АЕС України», що реалізується за підтримки ЄБРР, продовження термінів експлуатації енергоблоків українських АЕС, проектування і будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, добудову Ташлицької ГАЕС (гідроагрегат №3), реконструкцію ВРП-750 кВ Хмельницької, Рівненської та Запорізької АЕС, спорудження комплексів з переробки твердих радіоактивних відходів.

Одним із головних проектів для Компанії залишається добудова Х3/Х4. Наразі триває робота з укладання першочергових контрактів з «Атомстройэкспортом» на розробку технічного проекту реакторної установки і на постачання обладнання з тривалим циклом виготовлення для нових блоків. Продовжуються переговори щодо отримання кредитних

коштів. Протягом року виконано значний обсяг ремонтно-відновлювальних робіт на існуючих конструкціях енергоблоків №3, 4 ХАЕС.

Ефективність роботи АЕС залежить від якості паливних збірок.

Передбачено, що з 2013 року розпочнеться процес ліцензування впровадження нового типу російських паливних збірок ТВЗА-12 на енергоблоці №4 Рівненської АЕС.

На Ремонтно-механічному заводі (РМЗ) ВП «Атоменергомаш» ДП НАЕК «Енергоатом» освоєно виробництво комплектуючих деталей (головок і хвостовиків) для ТВЗА ВВЕР-1000. Починаючи з 2013 року ці комплектуючі будуть використовуватися на заводах російської компанії «ТВЕЛ» у виробництві паливних збірок для АЕС України, а згодом — постачатимуться на український завод з фабрикації ядерного палива, який передбачається ввести в експлуатацію наприкінці 2015 року.

— Розкажіть про плани ДП НАЕК «Енерго атом» щодо співробітництва із закордонними партнерами.

— Наприкінці жовтня цього року «Енергоатом» уклав з компанією «Русатом Сервіс» угоду про співпрацю з сервісного обслуговування атомних електростанцій з енергоблоками типу ВВЕР на всіх етапах їх життєвого циклу. Тематика, окреслена угодою, є для нашої Компанії дуже цікавою і перспективною. Будемо сподіватись, що перехід від розмов до конкретної роботи не буде тривалим.

Загалом «Енергоатом» підтримує постійний діалог з фахівцями ядерної галузі із багатьох країн світу. Протягом 2012 року відбулися робочі зустрічі з представниками Німеччини, Франції, Швеції та інших країн, під час яких йшлося про різні аспекти підвищення безпеки українських АЕС.

— Віссаріоне Володимировичу, які завдання стоять перед Компанією в наступному році?

— Головним нашим завданням було і залишається забезпечення стабільного виробництва електричної енергії. Наступного року «Енергоатом» продовжить послідовну реалізацію програм з підвищення безпеки і продовження термінів експлуатації енергоблоків вітчизняних АЕС. Компанія докладе всіх зусиль для того, щоб підвищити доходи, якість життя своїх працівників та рівень їх соціального захисту.