26.12.2014

РАЕС продовжує вдосконалювати систему надання пропозицій керівництву щодо оптимізації виробничих процесів

Протягом декількох років на РАЕС у форматі «Інформаційної системи обміну досвідом експлуатації» працює підсистема звернень співробітників до вищого керівництва з пропозиціями щодо поліпшення умов праці, безпеки, виробничих процесів тощо. Цього року подано майже 100 пропозицій, близько половини з них стосуються оптимізації роботи, п'ята частина - охорони праці. Прискорений зворотній зв'язок і контроль виконання з боку керівництва стимулює появу ініціативи з боку персоналу станції.

«Порядок звернень працівників до керівництва підприємства введений на Рівненській АЕС у 2008 році як нова форма відкритого діалогу між персоналом і керівництвом станції, яка спрямована на підвищення культури безпеки», - розповіла Ганна Треущенко, начальник відділу надійності та досвіду експлуатації служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ВП РАЕС. З ініціативи генерального директора ВП РАЕС Павла Павлишина з метою популяризації системи надання пропозицій керівництву, було запроваджено кілька удосконалень. Так, вдосконалено спеціальну електронну форму звернення та надано можливість подання пропозицій з гарантованою конфіденційністю.

Наприклад, у грудні у виробничих корпусах РАЕС з'явилися прозорі контейнери для збору відпрацьованих батарейок. Як пояснює начальник служби охорони навколишнього середовища Олександр Горковлюк, у листопаді ц.р. генеральним директором станції на підставі звернення працівника через вищезгадану систему видано розпорядчий документ щодо поводження з використаними елементами живлення. Дотримуючись принципів мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище на Рівненській АЕС організовано збір і укладено угоду про утилізацію хімічних джерел струму ємністю до 7 ампер-годин. За даними управління постачання на РАЕС щорічно використовується близько 4 тисяч елементів живлення, і їхня впорядкована утилізація збереже природне середовище та здоров'я людей.

«За підсумками року плануємо відзначити кращі пропозиції. На жаль, більшість з них - конфіденційні. Наразі ми бачимо практичні результати звернень, це підвищує мотивацію і довіру персоналу до прямого спілкування з керівництвом атомної електростанції. Адже кінцева мета цієї роботи - підвищення культури безпеки», - вважає заступник начальника служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ВП РАЕС Олександр Мензул.