26.12.2016

На під'їзді до ЮУАЕС урочисто відкрито вулицю імені Володимира Фукса

На під'їзді до ЮУАЕС урочисто відкрито вулицю імені Володимира Фукса 24 грудня в рамках заходів, присвячених Дню енергетика, відбулося урочисте відкриття вулиці імені Володимира Фукса, який протягом 22 років очолював колектив Южно-Українських атомників. Вулиця є центральною під'їзною дорогою від республіканської траси до АЕС. Перед цим генеральний директор ВП «Южно-Українська АЕС» Володимир Лісніченко разом з віце-президентом ДП «НАЕК» Енергоатом» Володимиром Пишним поклали квіти на могилу Володимира Павловича.

На мітингу, присвяченому відкриттю вулиці, його учасники поділилися спогадами про керівника і наставника, чий внесок у розвиток української енергетики, будівництво та становлення Южно-Української АЕС, її міста-супутника неможливо переоцінити.

Свою трудову діяльність на непростому шляху енергетика В.П. Фукс розпочав на початку 50-х років минулого століття. З тієї пори основні етапи його життя визначилися введенням нових енергетичних об'єктів. Дотепер на Южно-Українській АЕС і інших підприємствах галузі трудяться ті, чиє становлення як професіоналів проходило під керівництвом Володимира Фукса. Своїх учнів він навчив головного: відповідальному ставленню до справи, бути відкритими всьому новому, не зупинятися на досягнутому.

Під час урочистого відкриття вулиці імені Володимира Фукса віце-президент ДП «НАЕК» Енергоатом» Володимир Пишний зазначив: «Ми дійсно учні й продовжувачі того, що зробив Володимир Павлович. Сьогодні надзвичайно тепло на душі. Ваше починання – це чудово!  Завдяки цьому люди завжди будуть пам'ятати справжнього атомника».

У свою чергу генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко підкреслив: «Кожна людина має щось передати своїм нащадкам. Кращого сліду, ніж залишив Володимир Павлович, важко придумати. Це три блоки атомної станції, гідрокаскад, прекрасне місто, і, найголовніше, - та школа енергетиків, що залишилася після нього. Ми гідно продовжуємо її й виховуємо в тих же традиціях атомників нового поклоніння. Це найкраща пам'ять, яку можна залишити про себе. А присвоєння вулиці імені Володимира Павловича – лише дещиця тієї поваги, що ми можемо віддати йому».

На церемонії відкриття вулиці були присутні рідні Володимира Фукса. Онук Сергій Виборнов  - атомник у третьому поколінні - висловив від імені родини подяку колективу ЮУАЕС за ініціативу, керівництву НАЕК «Енергоатом» - за її підтримку, мешканцям міста й міськраді - за ухвалене рішення: «Володимир Павлович часто говорив – потрібно йти вперед, не зупинятися, прогресувати, і ми бажаємо рідному місту саме цього».

Довідка. Володимир Фукс із серпня 1976 року по березень 1998 року – директор ЮУ АЕС, генеральний директор виробничого об'єднання та відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК» Енергоатом». Під його керівництвом було введено в експлуатацію три енергоблоки ЮУАЕС. В.П. Фукс був нагороджений багатьма державними нагородами, носив звання  «Почесний житель Южноукраїнська», «Заслужений енергетик України», «Заслужений працівник ЮУАЕС».

У листопаді 1997 року Володимира Фукса було визнано гідним персональної нагороди від міжнародної програми «Ертсмейкер» у номінації «За мудрість і гнучкість політики управління». Символи нагороди – кришталевий лицар і золотий нагрудний знак – стали свідченням його належності до співтовариства лідерів різних галузей промисловості, науки, культури та охорони здоров'я, яких відзначають щорічно в рамках цієї програми.

З квітня 1998 року, залишивши посаду керівника Южно-Української АЕС, Володимир Павлович до останнього дня свого життя відстоював інтереси міста атомників як депутат обласної ради.

22 вересня 2015 року, на 87 році життя, Володимира Павловича не стало.

Ініціатива присвоїти ім'я Володимира Фукса одній з вулиць була запропонована трудовим колективом ВП ЮУАЕС  і  Українським ядерним товариством, віце-президентом якого багато років був Володимир Павлович. 1 грудня 2016 року міською радою Южноукраїнська було ухвалено відповідне рішення.