28.12.2007

«Енергоатом» та Electricite de France визначили напрямки співробітництва у 2008 році

ДП НАЕК «Енергоатом» і французька Electricite de France (EDF) на підсумковому засіданні Координаційного комітету із співробітництва компаній 27 грудня у Києві підбили підсумки та визначили напрямки подальшого двохстороннього співробітництва у 2008 році.

Зокрема, пріоритетними напрямками співпраці стануть обмін досвідом у сфері продовження експлуатаційного ресурсу енергоблоків, партнерське співробітництво між атомними електростанціями двох країн, а також використання НАЕК «Енергоатом» досвіду з корпоратизації EDF.

«Ми підбили підсумки роботи, починаючи з 2003 року, і дійшли висновку, що наше співробітництво приносить користь як «Енергоатому», так і EDF. Зокрема, завдяки французькій компанії ми стали повноправним членом організації EUR», - сказав генеральний інспектор–директор з безпеки ДП НАЕК «Енергоатом» Данко Білей на брифінгу після завершення  засідання Координаційного комітету.

Як зазначив Данко Білей, «Енергоатом», зокрема, цікавиться досвідом EDF з корпоратизації французької компанії.

«Нам цікаво дізнатись, як це відбувалося у Франції. Які наслідки може мати цей процес для безпеки АЕС та соціального захисту персоналу станцій», - сказав генеральний інспектор, висловивши надію, що компанії організують проведення семінарів із зазначеного питання.

У свою чергу уповноважений директор з питань атомної енергетики EDF Бернар Рош (Bernard Roche), який також є головою Керівного комітету організації EUR (Europen Utility Requirements for LWR Plants), заявив про важливість співробітництва з НАЕК для французької сторони. Як зазначив Бернар Рош, «Енергоатом» є одним із найбільших операторів АЕС у світі і протягом останніх років демонструє стабільне покращення виробничих показників. Українська компанія підвищує ефективність експлуатації атомних станцій, а також досягла певних успіхів у сфері підвищення безпеки ядерних енергоблоків.

«Ми дуже розраховуємо, що співробітництво з «Енергоатомом» буде продовжено», - підсумував уповноважений директор з питань атомної енергетики EDF.

На засіданні Координаційного комітету Бернар Рош вручив НАЕК «Енергоатом» сертифікат учасника Клубу європейських експлуатуючих організацій (EUR), виданий 13 грудня за рішенням Керівного комітету EUR.

На засіданні також було представлено Мішеля Дебеса, який замість Бернара Роша стане співголовою Координаційного комітету зі співробітництва з НАЕК «Енергоатом».

«Енергоатом» співробітничає з EDF в рамках угоди про партнерство, яка була підписана у червні 2003 року. Серед основних напрямків співпраці – експлуатація, оточуюче середовище, аварійне регулювання, спільна участь у проти аварійних навчаннях, співробітництво між АЕС, інжиніринг, людські ресурси.

Однією з найбільш ефективних форм партнерства є розвиток побратимських (прямих) відносин між атомними станціями України і Франції.